Επικαιροποίηση Στοιχείων Μελών Κομμωτών και Κουρέων

Αίτηση

Leave this field blank

*Με την παρούσα αίτηση παρέχονται πληροφορίες για τα στοιχεία σας τα οποία θα συμπληρώσετε για να μπορεί να γίνει η αίτηση η Παγκύπρια Ομοσπονδία Κομμωτών/Κουρέων προστατεύει και σέβεται τα προσωπικά δεδομένα σας.

Κύπρος: Νέα αυστηρά μέτρα με SafePass παντού και μόνο καθήμενους στην εστίαση.

Με βάση τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από άυριο, όσοι χώροι μπορούν να φιλοξενούν άτομα πέραν των 20 βάση των τετραγωνικών χρειάζεται η προσκόμιση SafePass.

Στην εξειδίκευση των νέων αυστηρών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημικής έξαρσης στην Κύπρο όπως αυτά αποφασίστηκαν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προχώρησε με δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

«Όλοι οι δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας χειροτερεύει. Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, ενώ μέσα σε λίγες μέρες πολλαπλασιάστηκαν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία. Πολλοί συνάνθρωποί μας, ασθενείς με κορωνοϊό, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση» ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου.

«Το υπουργικό συμβούλιο μελέτησε όλα τα δεδομένα, τις εισηγήσεις των ειδικών και αποφασίστηκε η λήψη κάποιων επιπρόσθετων μέτρων. Με μοναδικό στόχο να σταματήσουμε τον καλπασμό του φονικού ιού που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όλων μας. Οφείλουμε να προστατέψουμε αυτούς που αγαπάμε. Όλοι μαζί να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας πίσω, απαλλαγμένοι από κάθε ίχνος απειλής της Δημόσιας Υγείας» πρόσθεσε.

«Αισθανόμαστε ότι, ως κοινωνία, είμαστε στον σωστό δρόμο. Η πλειονότητα των συμπολιτών μας έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου σε ποσοστό που θα ξεπεράσει το 70% τις επόμενες ημέρες, ενώ το πέραν του 60% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα. Επιβάλλεται, όμως να συνεχίσουμε. Ο μεγάλος στόχος δεν είναι μακριά», είπε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου .

«Τα στρατόπεδα «εμβολιασμένων» και «μη εμβολιασμένων» δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό μας. Δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας. Σεβόμαστε τις όποιες επιφυλάξεις, τις όποιες ενστάσεις. Υπάρχουν, όμως, ειδικοί, επιστήμονες, πιο καταρτισμένοι από εμάς και αξίζει να τους ακούσουμε, να ακολουθήσουμε τις οδηγίες τους. Σε αυτόν τον αγώνα, όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι!» ανέφερε.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

1. Αναστολή λειτουργίας κατασκηνώσεων. Οι κατασκηνώσεις που είναι σε εξέλιξη πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους μόλις τερματιστεί η τρέχουσα φιλοξενία ατόμων, το αργότερο μέχρι 23 Ιουλίου.

2. Επιτρέπεται η εξυπηρέτηση θαμώνων σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, δισκοθήκες και άλλους χώρους διασκέδασης αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα ανά τραπέζι. Όλοι οι θαμώνες πρέπει να είναι καθήμενοι και σε όλες τις περιπτώσεις απαγορεύεται ο χορός. Από την απαγόρευση για χορό, εξαιρούνται τα υποστατικά/επιχειρήσεις που θα φιλοξενούν μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού οφείλει να ενημερώνει γραπτώς το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες.

3. Εισαγωγή SafePass σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου ανά πάσα στιγμή συναθροίζονται πέραν των 20 ατόμων, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων της επιχείρησης, μέχρι τις 31 Ιουλίου.

4. Προσκόμιση SafePass για εξυπηρέτηση πολιτών σε υπηρεσίες του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε τράπεζες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ακτοπλοϊκά επιβατικά σκάφη, κοκ.

5. Απαγόρευση των επισκέψεων σε οίκους ευγηρίας ή/και άλλες δομές φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν SafePass. Δεν συστήνεται η έξοδος στους ενοίκους. Με την επιστροφή τους στον χώρο διαμονής τους, θα πρέπει να προσκομίζεται αρνητικό αποτέλεσμα από rapid test.

6. Αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους από 350 σε 450 πρόσωπα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού οφείλει να ενημερώνει το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, για να του δίδεται σχετική έγκριση.

Όλες οι λεπτομέρειες και οι πληροφορίες των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου θα περιλαμβάνονται στη λεπτομερή ανακοίνωση του Υπουργείου που θα εκδοθεί αργότερα. Οι αποφάσεις τίθενται σε ισχύ από τις 20 Ιουλίου 2021 και θα ρυθμιστούν με Διάταγμα.

Σε σχέση με το νέο εγχείρημα των κέντρων ελεύθερης προσέλευσης του κοινού για εμβολιασμού είναι ένα πρωτοποριακό μέτρο, που τολμήσαμε να εφαρμόσουμε στην Κύπρο. Οι πολίτες το αγκάλιασαν και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να το αναβαθμίσουμε. Ο λόγος που δεν διατέθηκαν εξ αρχής μεγάλες ποσότητες εμβολίων είναι για να αποφύγουμε τη σπατάλη από τη μη χορήγησή τους, αφού τα εμβόλια εάν δεν χορηγηθούν καταστρέφονται.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ

ΔΙΑΤΑΓΜΑ-ΑΡ.-28-PDF

Η παράγραφος 2.82

2.82 Όλοι οι εργαζόμενοι, περιλαμβανομένων των αυτοεργοδοτούμενων, οφείλουν να κατέχουν είτε
αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού από
τη Δημοκρατία για την ασθένεια του COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει
παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό στοιχείο
αποδέσμευσης στις περιπτώσεις προσώπων που νόσησαν από την ασθένεια του COVID-19 και
νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής
θετικής τους διάγνωσης:
Νοείται ότι, οι εργοδότες οφείλουν να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των εργοδοτουμένων τους
με τις πρόνοιες του παρόντος Κανονισμού.

Υποχρέωση αποδοχής πληρωμής με κάρτα από τις επιχειρήσεις!

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα Διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα υπηρεσιών και το λιανικό εμπόριο, να αποδέχονται πληρωμή με κάρτα, και να ενημερώνουν σχετικά με σαφή τρόπο τους καταναλωτές. Το μέτρο αυτό βοηθά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, τη διαφύλαξη των δημοσίων εσόδων, την ενίσχυση της προστασίας του πολίτη όπως επίσης και τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να συμμορφωθούν εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης του Διατάγματος. Όσον αφορά νεοσύστατες επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα (30) ημερών προ της παρέλευσης της προθεσμίας των τριών (3) μηνών, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη δημοσίευση του Διατάγματος, ενώ επιχειρήσεις που θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή σχετική μεταβολή μετά την παρέλευση της προθεσμίας των τριών (3) μηνών, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ή τη μεταβολή των δραστηριοτήτων τους.

Εξαιρούνται της υποχρέωσης αποδοχής πληρωμής με κάρτα, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, μεταφορές, και ενημέρωσης και επικοινωνίας (εκδοτικές δραστηριότητες, παραγωγή ταινιών, ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών).

ΠΑΓΚΩΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΜΜΩΤΗ

Παγκόσμια Ημέρα Κομμωτή!!!

Μια μέρα που υπο κανονικές συνθήκες όλοι μας θα την γιορτάζαμε δεόντως, δημιουργώντας όμορφα κεφάλια στους πελάτες και στις πελάτισσες μας. Αφού φέτος δυστυχώς δεν μπορούμε να γιορτάσουμε όπως αρμόζει σε μια μέρα σαν αυτή, ας κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν για να θυμηθούμε, να μάθουμε, να εκτιμήσουμε αλλά το κυριότερο να πάρουμε δύναμη να αντέξουμε τις δύσκολες μέρες που βιώνουμε. Να πεισμόσουμε και με την επαναλειτουργία μας δημιουργήσουμε ακόμα πιο όμορφα κεφάλια, να κάνουμε ανθρώπους να νιώσουν ακόμα πιο όμορφοι. “Η κομμωτηκή ως επάγγελμα έχει χιλιάδες χρόνια. (Περίπου το 4000π.Χ. στην Αίγυπτο) Οι Έλληνες συγγραφείς Αριστοφάνης και ο Όμηρος αναφέρουν κομμωτήρια στα έργα τους. Σε ορισμένες αφρικανικές φυλές πίστευαν ότι το πνεύμα του ανθρώπου είναι στα μαλλιά του, τα οποία χορήγησαν τα κομμωτήρια υψηλά καθεστώτα σε αυτές τις κοινότητες.

Στην αρχαία Αίγυπτο, οι κομμωτές είχαν ειδικά διακοσμημένα κιβώτια για την αποθήκευση των εργαλείων τους, συμπεριλαμβανομένων λοσιόν, ψαλίδι κ.λπ. Στα σπίτια των πλούσιων που συχνά είχαν προσωπικά κομμωτήρια. Στην αρχαία Ρώμη και την Αρχαία Ελλάδα, οι οικιακοί σκλάβοι και οι υπάλληλοι ανέλαβαν το ρόλο των κομμωτών, συμπεριλαμβανομένης της βαφής και του ξυρίσματος. Οι άνδρες που δεν είχαν δικούς κομμωτές, επισκέφθηκαν τον τοπικό κομμωτήριο. Όσον αφορά τις γυναίκες, έπρεπε να φροντίζουν τα μαλλιά τους στο σπίτι.Το 1092 δημοσιεύθηκε ένα παπικό διάταγμα, το οποίο απαίτησε ότι όλοι οι Ρωμαιοκαθολικοί κληρικοί ντροπή γενειάδα. Αυξήθηκε το κύρος και τη ζήτηση των κομμωτών. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε την εξέλιξη της κομμωτικής από αιώνα σε αιώνα. Κάθε εποχή έφερε κάτι δικό της, οι διαφορές βρίσκονται στους τύπους των χτενίσματος που χρησιμοποιούνται, στη χρήση μπούκλες και τεχνητές περούκες. Οι λεπτομέρειες και ολόκληρες οδηγίες άλλαξαν. “Κάθε άτομο που ζει στον πολιτισμένο κόσμο χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες ενός κομμωτή. Είναι ένα πολύ δημοφιλές επάγγελμα, που μοιάζει με την τέχνη, γιατί δεν μπορεί κάθε άνθρωπος να γίνει κύριος της τέχνης του. Για να μην αναφέρουμε το να γίνεις σπουδαίος επαγγελματίας, καθώς μόνο μια αδέξια κίνηση μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο το αποτέλεσμα. Ένας κομμωτής είναι ένα πολύ σημαντικό επάγγελμα, αυτοί οι άνθρωποι βοηθούν τους άλλους να φαίνονται μοντέρνοι και κομψοί, να επιλέξουν το σωστό χρώμα των μαλλιών και το σχήμα του χτενίσματος. Ένας καλός δάσκαλος αξίζει το βάρος του σε χρυσό, οι συντεταγμένες του μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο, συνιστάται σε φίλους και γνωστούς. Την 30η Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εκτίμησης των Κομμωτών.

Το σημαντικό για τον κλάδο μας αυτό ορόσημο θεσμοθετήθηκε στις ΗΠΑ το 2012, ενώ η επίσημη ονομασία της εν λόγω Ημέρας πέρα από τον Ατλαντικό είναι «National Hairdresser Appreciation Day».Φυσικά, η ανάγκη των κοινωνιών να τιμήσουν και να προσφέρουν την εκτίμησή τους στην κοινότητα των κομμωτών, έκανε την Παγκόσμια αυτή Ημέρα να ξεφύγει από τα όρια των ΗΠΑ και να γιορτάζεται σχεδόν παντού στον κόσμο.Χρόνια μας πολλά λοιπόν και ευχόμαστε τις επόμενες μας Παγκόσμιες μέρες να τις γιορτάζουμε όπως μας αξίζει. Σόου, διαγωνισμοί , σεμινάρια και άλλα πολλά που θα μας γεμίζουν περισσότερη αγάπη και γνώση για το υπέροχο επάγγελμα μας!!!Copy Paste : Παγκύπρια Ομοσπονδία Κομμωτών Κουρέων

HAIRDRESSERS – EXAMINATION MATERIAL FOR THE EVALUATION OF SKILLS AND KNOWLEDGE

ARRIVAL / BEGINNING OF THE EXAMINATION

The examination starts at 9.00am. All examinees must be at the place of the examination at 8.45am for a briefing from the examiner.

The examination starts at 9.00am even an examinee delays, and they will not to be given extra time after 12.00pm for completing any service.

The examinee will fail if he is not done with all the technical services by the end of the technical examination.

Each examinee (candidate) must bring one model. All services must be performed on the same model, who are not allowed to be hairdressers. The model must be an adult.

The examination is held in order to evaluate the competence of each examinee (candidate) for a complete look change of a client (total look).

At the beginning of the examination the examinee (candidate) will be asked to describe how they will carry out the services and the outcome of them.

The examinee (candidate) will be graded according to the outcome of their services. If the examinee (candidate) does not succeed in accomplishing their own target, it will be considered as failure.

The evaluation consists of two parts:  the practical and the written examination. Both examinations are equally significant.

Therefore the examinee must succeed in both for the acquisition of his/her license.

If the examinee fails the practical examination, he/she must re-sit both parts, regardless of the result of the written examination.

If the examinee fails the written examination only, he/she has the right to re-sit this part after 21 days. In case of a second unsuccessful attempt, both parts will be considered as not passed and he/she has the right to give the examination for both parts after 6 months.

The purpose of the practical examination is to evaluate the competence of the examinee.

The purpose of the written examination is to evaluate the knowledge of the examinee.

There will be an oral examination which will not be graded, having as its purpose the collection of information from the examiner.

The examinee must be dressed as follows:

 • long trousers, a t-shirt or a sleeved shirt
 • (all of the above) or skirt for women

School or salon uniforms that display any names or logos are forbidden.

MOBILE TELEPHONE

The use of a mobile phone is not allowed during the examination. All telephones shall be given to the authorized personnel of the registration council. If an examinee uses notes or a tablet he/she will be disqualified.

TOOLS / PRODUCTS

All examinees must bring and use their own tools and products for the purpose of the examination.

(If the examinee does not bring the necessary equipment, he/she will be disqualified)

EXAMINATIONS CRITERIA

HEALTH AND SAFETY

The working space of each examinee (candidate) must be kept clean and safe for both themselves and their model at all times during the examination.

Their tools and equipment must be used with safety and kept constantly clean during the examination.

COLOUR

The examinee (candidate) must know the color rules and the correct use of the products they will use.

They must follow the time frame of the services and products according to the manufacturer’s instructions.

The examinee must use permanent color for the root and he must color the length as well.

The examinee (candidate) can choose 1 or 2 from the following color techniques:

 1. Darkening of the hair color of the model (from blonde to brown)
 2. Use of 2 or more bowls containing different colors

(Highlights & lowlights are not included)

 • Brightening  the hair  color (from dark to blonde)

HAIRCUT

The examinee (candidate) must cut at least 4cm (3 fingers) so as to be graded. The tools which must be used are scissors and/ or a razor.

Every examinee (candidate) must do partings before and during the haircut. They must use 3 of the following techniques:

 1. Club cutting
 2. Free hand
 3. Point cutting
 4. Slice cutting
 5. Deep point cutting

HIGH-LIGHTS

The examinee (candidate) must use bleach in order to lighten the hair. He also has to use the wavy technique and place at least 15 sheets of foil. (The placement of more sheets will not affect evaluation). The highlights should be performed on the whole head, which means they are not allowed to be performed on just the one side of the head. The examinee should know and be able to explain the purpose of the highlights that he/she will do.

Top priority of every examinee (candidate) should be the safety of both the client and the hair. The temperature of the foil sheets must be checked during the procedure of the service in order to maintain the health, safety and good quality of the hair.

The objective of the examination is to reach the desired lightening and quality of the hair.

BLOW DRY

The examinee (candidate) must choose one of the following styles so as to be evaluated whether they are competent to use the hair dryer and the brushes:

 1. Blow-dry with the brush directing the hair out
 2. Blow-dry with the brush directing the hair in
 3. Blow-dry with volume
 4. Blow-dry placing the brushes vertical

PLAIN BLOW-DRYING (STRAIGHTENING) IS NOT ALLOWED

The examinee must use all the appropriate products for the creation of the style they wish to follow.

WRITTEN EXAMINATION

All examinees (candidates) should be aware of the legislation that manages hairdressing. You can find all the related information on the website of the registration council.

Written examination will include the following:

 1. Dermatology

(Derma parts and their function)

 • Skin diseases and hair condition
 • Health of the skin and the hair
 • The structure of the hair
 • PH scale
 • Perm
 • Color
 • Cutting
 • High-lights
 • Blow-dry
 • Chemical straightening
 • Health and safety
 • Reception
 • Hair salon Marketing

(promotion of products and services)

 1. Hair salon Management

WARNING AS YOU STUDY THE CRITERIA RIGHT

BARBERS – EXAMINATION MATERIAL FOR THE EVALUATION OF SKILLS AND KNOWLEDGE

ARRIVAL / BEGINNING OF THE EXAMINATION

The examination starts at 9.00am. All examinees must be at the place of the examination at 8.45am for a briefing from the examiner.

The examination starts at 9.00am even if an examinee delays, and they will not to be given extra time after 12.00pm for completing any service.

The examinee will fail if he is not done with all the technical services by the end of the technical examination.

Each examinee (candidate) must bring one model. All services must be performed on the same model, who are not allowed to be hairdressers. The model must be an adult.

The examination is held in order to evaluate the competence of each examinee (candidate) for a complete look change of a client (total look).

At the beginning of the examination the examinee (candidate) will be asked to describe how they will carry out the services and the expected outcome.

The examinee (candidate) will be graded according to the outcome of their services. If the examinee (candidate) does not succeed in accomplishing their own target, it will be considered as failure.

The evaluation consists of two parts:  the practical and the written examination. Both examinations are equally significant.

Therefore the examinee must succeed in both for the acquisition of his/her license.

If the examinee fails the practical examination, he/she must re-sit both parts, regardless of the result of the written examination.

If the examinee fails the written examination only, he/she has the right to re-sit this part after 21 days. In case of a second unsuccessful attempt, both parts will be considered as not passed and he/she has the right to give the examination for both parts after 6 months.

The purpose of the practical examination is to evaluate the competence of the examinee.

The purpose of the written examination is to evaluate the knowledge of the examinee.

There will be an oral examination which will not be graded, having as its purpose the collection of information from the examiner.

The examinee must be dressed as follows:

 • long trousers, a t-shirt or a sleeved shirt
 • (all of the above) or skirt for women

School or salon uniforms that display any names or logos are forbidden.

MOBILE TELEPHONE

The use of a mobile phone is not allowed during the examination. All telephones shall be given to the authorized personnel of the registration council. If an examinee uses notes or a tablet he/she will be disqualified.

TOOLS / PRODUCTS

All examinees must bring and use their own tools and products for the purpose of the examination.

(If the examinee does not bring the necessary equipment, he/she will be disqualified)

EXAMINATIONS CRITERIA

HEALTH AND SAFETY

The working space of each examinee (candidate) must be kept clean and safe for both themselves and their model at all times during the examination.

Their tools and equipment must be used with safety and kept constantly clean during the examination.

HAIRCUT

The examinee (candidate) must cut at least 2cm in order to be graded.

They must also use all of the following tools to fulfill the task:

 1. Cutting comb
 2. Scissors
 3. Thinner scissors
 4. Hair cutting machine (both big and small)
 5. Razor

 Every examinee (candidate) must do partings before and during the cut.

There should not be a straight line on the neck but, instead, the examinee must fade the line of hair. The examinee should use a scissor and a razor to fade the line of the hair on the neck and then he must use a machine.

They need to use ALL of the following techniques to fulfill the cut:

 1. Club cutting
 2. Free hand
 3. Scissors over comb
 4. Clipper over comb
 5. Fading (fading and cleaning the neck)
 6. Slice cutting
 7. Point cutting

BLOW DRY

The examinees (candidates) are obligated to style their model so as to be evaluated whether they are competent or not to use the hair dryer and brushes.

In order to fulfill the assignment, they must use the following equipment: a hairdryer, a brush and or a styling brush.

SHAVING

All examinees are obliged to shave their model. For the service they must use a razor and shaving foam.

BEARD TREATMENT

All examinees (candidates) are obliged to trim the beard using scissor, machine without using the plastic attachments or a razor. They are obliged to shave the part of the neck and the cheecks, not less than 3cm. forming a straight imaginary line.

In order to fulfill the assignment, they must apply the following techniques:

1.       Club cutting

2.       Free hand

3.       Scissor over comb

4.       Clipper over comb

5.       Shaving with a razor

WRITTEN EXAMINATION

All examinees (candidates) should be aware of the legislation that manages hairdressing. You can find all the related information on the website of the registration council.

Written examination will include the following:

 1. Dermatology

(Derma parts and their function)

 • Skin diseases and hair condition
 • Health of the skin and the hair
 • The structure of the hair
 • The task of the Registration Council of hairdressers and Barber
 • PH scale
 • Cutting
 • Blow-dry
 • Health and safety in the salon
 • Reception
 • Hair salon Marketing

(Promotion of both products and services)

 1. Hair salon Management

WARNING AS YOU STUDY THE CRITERIA RIGHT

ΚΟΜΜΩΤΕΣ/ΚΟΜΜΩΤΡΙΕΣ – ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΩΝ

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ/ΕΝΑΡΞΗ  ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Η εξέταση αρχίζει στις 9.00π.μ ακριβώς. Όλοι οι εξεταζόμενοι οφείλουν να βρίσκονται στον χώρο της εξέτασης στις 8.45π.μ για ενημέρωση από τον εξεταστή.

Η εξέταση θα αρχίσει έστω και αν απουσιάζει κάποιος εξεταζόμενος και δεν θα του δοθεί χρόνος πέραν των 12.00μ.μ για διεκπεραίωση οποιασδήποτε τεχνικής υπηρεσίας.

Ο εξεταζόμενος θα μηδενίζεται αν δεν έχει τελειώσει όλες τις τεχνικές υπηρεσίες της πρακτικής εξέτασης.

Ο κάθε εξεταζόμενος πρέπει να φέρει ένα μοντέλο. Όλες οι υπηρεσίες θα γίνουν πάνω στο ίδιο μοντέλο. Δεν επιτρέπεται το μοντέλο να είναι κομμώτρια. Το μοντέλο πρέπει να είναι ενήλικας.

 Η εξέταση γίνεται για αξιολόγηση των ικανοτήτων του εξεταζόμενου για μία ολοκληρωτική αλλαγή (total look).

Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι σε θέση να περιγράψει στην αρχή της εξέτασης πως θα ενεργήσει και πιο αποτέλεσμα θα έχει για όλες τις υπηρεσίες. Θα βαθμολογηθεί αναλόγως του αποτελέσματος των υπηρεσιών του. Θα θεωρηθεί αποτυχία η μη επίτευξη του στόχου που ο ίδιος έχει ορίσει.

Η εξέταση για την απόκτηση της άδειας χωρίζεται σε 2 μέρη, την πρακτική και την γραπτή. Είναι και οι δύο πολύ σημαντικές και ισότιμες.

Για την απόκτηση της άδειας ο εξεταζόμενος πρέπει να πετύχει και στα δύο μέρη.

Αν ο εξεταζόμενος αποτύχει στην πρακτική εξέταση τότε πρέπει να ξαναδώσει και τα δύο μέρη της εξέτασης.

Αν αποτύχει στην γραπτή εξέταση  τότε ο εξεταζόμενος έχει το δικαίωμα της επανεξέτασης σε 21 μέρες. Αν αποτύχει τότε πρέπει να ξαναδώσει και τα δύο μέρη της εξέτασης μετά την πάροδο 6 μηνών.

Ο σκοπός της πρακτικής εξέτασης είναι για την αξιολόγηση των ικανοτήτων του εξεταζόμενου.

Ο σκοπός της γραπτής εξέτασης είναι για την αξιολόγηση των γνώσεων του εξεταζόμενου. Θα υπάρξει και προφορική εξέταση η οποία δεν βαθμολογείται  ο εξεταζόμενος, αλλά έχει ως σκοπό την συλλογή πληροφορίων από τον εξεταστή.

Οι εξεταζόμενοι πρέπει να είναι ντυμένοι ευπρεπώς.

 • Μακρύ Παντελόνι, φανέλα ή πουκάμισο με μανίκι
 • (Όλα τα πιο πάνω) ή φούστα για τις γυναίκες

Απαγορεύονται στολές που αναγράφουν ονόματα κομμωτηρίων ή σχολών.

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Απαγορεύεται η χρήση κινητού καθ’ όλη την διάρκεια της εξέτασης. Το κινητό να παραδίδεται στον υπεύθυνο του συμβουλίου. Αν ο εξεταζόμενος χρησιμοποιήσει σημειώσεις ή tablet θα μηδενίζεται.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ/ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Οι εξεταζόμενοι οφείλουν να φέρουν και να χρησιμοποιούν τα δικά τους εργαλεία και προϊόντα για τον σκοπό της εξέτασης.

Αν ο εξεταζόμενος δεν φέρει τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα αποκλείεται από την εξέταση!

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Ο χώρος του κάθε εξεταζόμενου πρέπει να διατηρείται καθαρός και ασφαλής τόσο για τον ίδιο όσο και για το μοντέλο του καθ’ όλη την διάρκεια της εξέτασης.

Τα εργαλεία και ο εξοπλισμός πρέπει να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια και να διατηρούνται καθαρά καθ’ όλη την διάρκεια της εξέτασης.

ΒΑΦΗ

Ο εξεταζόμενος πρέπει να γνωρίζει τους κανόνες βαφών και την σωστή χρήση των προϊόντων που θα χρησιμοποιήσει. Πρέπει να τηρά τους χρόνους παραμονής  της κάθε διαδικασίας- υπηρεσίας και των προϊόντων με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Ο εξεταζόμενος πρέπει να χρησιμοποιήσει οξυδωτική βαφή για την ρίζα και πρέπει να βάψει και την άκρια.

Ο εξεταζόμενος έχει την δυνατότητα να επιλέξει 1 ή 2 από τις πιο κάτω τεχνικές:

 1. Αλλαγή χρώματος από ανοικτό σε σκούρο
 2. Βαφή χρησιμοποιώντας 2 ή περισσότερα χρώματα

(δεν συμπεριλαμβάνονται οι ανταύγειες)

 • Αλλαγή χρώματος από σκούρο σε ανοικτό

ΚΟΥΡΕΜΑ

Ο εξεταζόμενος πρέπει να κουρέψει το λιγότερο 4cm (3 δάκτυλα) για να θεωρηθεί κούρεμα. Τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσει είναι απαραίτητα ψαλίδι ή και ξυράφι.

Ο κάθε εξεταζόμενος οφείλει να κάνει χωρίστρες κουρέματος πριν και καθ’ όλη την διάρκεια του κουρέματος. Για την ολοκλήρωση του  κουρέματος ο εξεταζόμενος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει 3 από τις πιο κάτω τεχνικές:

 1. Club cutting
 2. Free hand
 3. Point cutting
 4. Slice cutting
 5. Deep point cutting

ΑΝΤΑΥΓΕΙΕΣ

Είναι υποχρεωτικό να ξανοίξει το μαλλί με σκόνη αποχρωματισμού (bleach). Πρέπει να εφαρμόσει την τεχνική Wavy (technique) και να τοποθετήσει το λιγότερο 15 ασημόχαρτα. (χρησιμοποίηση περισσότερων ασημόχαρτων δεν θα επηρεάσει την βαθμολογία). Οι ανταύγειες πρέπει να δημιουργηθούν σε όλο το κεφάλι και όχι τοπικά. Πρέπει να συνάδουν με το κόψιμο. Ο εξεταζόμενος οφείλει να γνωρίζει και να μπορεί να εξηγήσει το σκοπό των ανταύγειων που θα τοποθετήσει.

Έχει προτεραιότητα η ασφάλεια του μαλλιού και η ασφάλεια της πελάτισσας. Πρέπει να ελέγχετε η θερμοκρασία των τμημάτων των ανταύγειων και η ποιότητα του μαλλιού καθ’ όλη την διάρκεια της υπηρεσίας.

Ο σκοπός της εξέτασης των ανταύγειων είναι το επιθυμητό ξάνοιγμα και η ποιότητα της τρίχας.

ΧΤΕΝΙΣΜΑ

Ο εξεταζόμενος πρέπει να επιλέξει ένα από τα πιο κάτω χτενίσματα για να αξιολογηθεί αν είναι σε θέση να χειρίζεται το πιστολάκι και τις βούρτσες:

 1. Χτένισμα με βούρτσα προς τα έξω
 2. Χτένισμα με βούρτσα προς τα μέσα
 3. Χτένισμα με όγκο
 4. Χτένισμα με κάθετες βούρτσες

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΛΟ ΙΣΙΩΜΑ

Ο εξεταζόμενος πρέπει να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα προϊόντα για την δημιουργία του χτενίσματος.

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Ο κάθε εξεταζόμενος πρέπει να γνωρίζει την νομοθεσία που διέπει την κομμωτική. Θα βρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Εγγραφής Κομμωτών και Κουρέων.

Η γραπτή εξέταση θα περιλαμβάνει:

 1. Δερματολογία

(τα μέρη του δέρματος και οι λειτουργείες του)

 • Ασθένειες του δέρματος και κατάστασης της τρίχας
 • Την δομή της τρίχας και τα όργανα που βοηθούν στην σωστή λειτουργία της τρίχας
 • Την κλίμακα του PH
 • Τον σκοπό του Συμβουλίου Εγγραφής Κομμωτών και Κουρέων
 • Περμανάντ
 • Χρωματομετρία/ Βαφές/ προϊόντα ξανοίγματος
 • Κούρεμα
 • Χτένισμα/προσωπολογία
 • Χημικό ίσιωμα
 • Ασφάλεια και υγεία στο χώρο εργασίας
 • Χώρος υποδοχής
 • Μάρκετινγκ κομμωτηρίου

(Προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών στο  κομμωτήριο)

 1. Οργάνωση και Διοίκηση κομμωτηρίου

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΠΩΣ ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΩΣΤΑ

ΚΟΥΡΕΙΣ – ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΩΝ

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ /ΕΝΑΡΞΗ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Η εξέταση αρχίζει στις 9.00π.μ  ακριβώς. Όλοι οι εξεταζόμενοι οφείλουν να βρίσκονται στις 8.45π.μ στο χώρο της εξέτασης  για ενημέρωση από τον εξεταστή.

 Η εξέταση θα αρχίσει έστω και αν απουσιάζει κάποιος εξεταζόμενος και δεν θα του δοθεί χρόνος πέραν των 10.30π.μ για  διεκπεραίωση οποιασδήποτε τεχνικής υπηρεσίας.

Ο εξεταζόμενος θα μηδενίζεται αν δεν έχει τελειώσει όλες τις τεχνικές υπηρεσίες της πρακτικής εξέτασης.

Ο κάθε εξεταζόμενος πρέπει να φέρει ένα μοντέλο. Όλες οι υπηρεσίες θα γίνουν πάνω στο ίδιο μοντέλο. Δεν επιτρέπεται το μοντέλο να είναι κομμωτής ή κουρέας. Το μοντέλο πρέπει να είναι ενήλικας.

Η εξέταση γίνεται για αξιολόγηση των ικανοτήτων του εξεταζόμενου για μία ολοκληρωτική αλλαγή (total look).

Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι σε θέση να περιγράψει στην αρχή της εξέτασης πως θα ενεργήσει και πιο αποτέλεσμα θα έχει για όλες τις υπηρεσίες. Θα βαθμολογηθεί αναλόγως του αποτελέσματος των υπηρεσιών του. Θα θεωρηθεί αποτυχία η μη επίτευξη του στόχου που ο ίδιος έχει ορίσει.

Η εξέταση για την απόκτηση της άδειας χωρίζεται σε 2 μέρη την πρακτική και την γραπτή. Είναι και οι δύο πολύ σημαντικές και ισότιμες.

Για την απόκτηση της άδειας ο εξεταζόμενος πρέπει να πετύχει και στα δύο μέρη. Αν ο εξεταζόμενος αποτύχει στην πρακτική εξέταση τότε πρέπει να ξαναδώσει και τα δύο μέρη της εξέτασης. Αν αποτύχει στην γραπτή τότε ο εξεταζόμενος έχει το δικαίωμα της επανεξέτασης σε 21 μέρες. Αν αποτύχει τότε πρέπει να ξαναδώσει και τα δύο μέρη της εξέτασης μετά την πάροδο 6 μηνών.

Ο σκοπός της πρακτικής εξέτασης είναι για την αξιολόγηση των ικανοτήτων του εξεταζόμενου.

Ο σκοπός της γραπτής εξέτασης είναι για την αξιολόγηση των γνώσεων του εξεταζόμενου. Θα υπάρξει και προφορική εξέταση η οποία δεν βαθμολογείται  ο εξεταζόμενος, αλλά έχει ως σκοπό την συλλογή πληροφορίων από τον εξεταστή.

Οι εξεταζόμενοι πρέπει να είναι ντυμένοι ευπρεπώς.

 • Μακρύ Παντελόνι, φανέλα ή πουκάμισο με μανίκι
 • (Όλα τα πιο πάνω) ή φούστα για τις γυναίκες

Απαγορεύονται στολές που αναγράφουν ονόματα κομμωτηρίων ή σχολών.

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Απαγορεύεται η χρήση κινητού καθ’ όλη την διάρκεια της εξέτασης. Το κινητό να παραδίδεται στον υπεύθυνο του συμβουλίου.

Αν ο εξεταζόμενος χρησιμοποιήσει σημειώσεις ή tablet θα μηδενίζεται.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ/ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Οι εξεταζόμενοι οφείλουν να φέρουν και να χρησιμοποιούν  τα δικά τους εργαλεία και προϊόντα για τον σκοπό της εξέτασης.

Αν ο εξεταζόμενος δεν φέρει τον απαραίτητο εξοπλισμό θα αποκλείεται από την εξέταση!

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Ο χώρος του κάθε εξεταζόμενου πρέπει να διατηρείται καθαρός και ασφαλής τόσο για τον ίδιο όσο και για το μοντέλο του καθ’ όλη την διάρκεια της εξέτασης.

Τα εργαλεία και ο εξοπλισμός πρέπει να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια και να διατηρούνται καθαρά καθ’ όλη την διάρκεια της εξέτασης.

ΚΟΥΡΕΜΑ

Ο εξεταζόμενος πρέπει να κουρέψει το λιγότερο 2cm .

Τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσει είναι:

 1. Κτένα κουρέματος
 2. Ψαλίδι
 3. Ψαλίδι αραιώματος
 4. Μηχανή κουρέματος (μεγάλη και μικρή)
 5. Ξυράφι.

Ο κάθε εξεταζόμενος οφείλει να κάνει χωρίστρες κουρέματος πριν και καθ’ όλη την διάρκεια του κουρέματος.

Στο κούρεμα πρέπει να υπάρχει σβήσιμο στο σβέρκο. Ο εξεταζόμενος είναι υποχρεωμένος να σβήσει το σβέρκο με ψαλίδι και ξυράφι και μετά να χρησιμοποιήσει μηχανή.

Για την ολοκλήρωση του  κουρέματος ο εξεταζόμενος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει ΟΛΕΣ τις πιο κάτω τεχνικές:

 1. Club cutting
 2. Free hand
 3. Scissor over comb
 4. Clipper over comb
 5. Fading (σβήσιμο και καθάρισμα στο σβέρκο)
 6. Slice cutting
 7. Point cutting

ΧΤΕΝΙΣΜΑ

Ο εξεταζόμενος πρέπει να χτενίσει το μοντέλο του για να αξιολογηθεί αν είναι σε θέση να χειρίζεται το πιστολάκι και τις βούρτσες.

Για την ολοκλήρωση του χτενίσματος ο εξεταζόμενος είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει πιστολάκι, βούρτσα ή και χτένα φορμαρίσματος (styling brush).

ΞΥΡΙΣΜΑ

Ο κάθε εξεταζόμενος οφείλει να ξυρίσει το μοντέλο του. Για την υπηρεσία του ξυρίσματος πρέπει να χρησιμοποιήσει ξυράφι και αφρό.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΕΙΑΔΑΣ

Ο κάθε εξεταζόμενος οφείλει να περιποιηθεί την γενειάδα χρησιμοποιώντας ψαλίδι, μηχανή κουρέματος χωρίς τους πλαστικούς οδηγούς (plastic attachments) και ξυράφι. Ο κάθε εξεταζόμενος είναι υποχρεωμένος να ξυρίσει το μέρος του λαιμού και τα μάγουλα το λιγότερο 3εκ. δημιουργώντας νοητή γραμμή.

Για την ολοκλήρωση της περιποίησης της γενειάδας ο εξεταζόμενος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει ΟΛΕΣ τις πιο κάτω τεχνικές:

1.       Club cutting

2.       Free hand

3.       Scissor over comb

4.       Clipper over comb

5.       Ξύρισμα με ξυράφι

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Ο κάθε εξεταζόμενος πρέπει να γνωρίζει την νομοθεσία που διέπει την κομμωτική. Θα βρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Εγγραφής Κομμωτών και Κουρέων.

Η γραπτή εξέταση θα περιλαμβάνει:

 1. Δερματολογία

(τα μέρη του δέρματος και οι λειτουργείες του)

 • Ασθένειες του δέρματος και κατάστασης της τρίχας
 • Την δομή της τρίχας και τα όργανα που βοηθούν στην σωστή λειτουργία της τρίχας
 • Την κλίμακα του PH
 • Τον σκοπό του Συμβουλίου Εγγραφής Κομμωτών και Κουρέων
 • Κούρεμα
 • Χτένισμα/προσωπολογία
 • Ασφάλεια και υγεία στο χώρο εργασίας
 • Χώρος υποδοχής
 • Μάρκετινγκ κουρείου

(Προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών στο  κουρείο)

 1. Οργάνωση και Διοίκηση κουρείου

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΠΩΣ ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΩΣΤΑ

ΥποστηρικτέςΚάντε Like
ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ